av Charlotte Nagell • 13/01/2018 • BØKER

Liv med leire – boka om keramiker og designer Leif Helge Enger

Leif Helge Enger (f. 1934) vokste opp i Suttervika og hadde sitt første møte med leire i strandkanten ved Norsjø. Han oppdaget at han hadde talent for å dreie ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og ble ansatt ved Porsgrunds Porselænsfabrik som nyutdanna i 1961. Enger vant snart priser i Praha og italienske Faenza, og arbeidene hans ble omtalt som noe av det beste innen samtidig studiokeramikk.

Jeg traff Leif Helge for første gang 3. august 2015. Porselensmuseet hadde åpna før sommeren, og han var representert med produkter i chamottesteingods og porselen, samt digitale fortellinger om sine bortimot 50 år som keramiker og designer ved porselensfabrikken. Jeg var journalist i Porsgrunns Dagblad og besøkte ham for å lage et portrettintervju til lørdagsavisa. Før kaffen kom på bordet, hadde Leif Helge gitt meg en kjapp innføring i god kontra dårlig form på kopp og skål.

Etter at saken sto på trykk, ga folk uttrykk for at de ville lese mer om Leif Helge. Jeg foreslo at han burde samle årene på PP i en bok. Da får du gjøre det, svarte han. Kanskje på fleip, men jeg elsker prosjekter og tok ham på ordet. Han ga meg tilliten.

Liv med leire ble utgitt desember 2017 med støtte fra Telemark fylke, Sparebank1 Telemark, Porsgrunn kommune, Telemark Museum og Porsgrund Historielag.

Les anmeldelse av boka her

Kjøp boka her

Comments are closed.